Кино Космос – място за култура

Кино Космос – място за култура

Кино Космос – място за култура

През 2012 г. в рамките на Архитектурен форум Пловдив 2012 се проведе интернет-конкурс "Кино Космос-място за култура" с цел, да се съберат идеи за предназначението му, вярвайки, че бъдещето на всички обществени сгради трябва да бъде започвано на първо място с оригинална, иновативна идея. Участваха 36 проекта. Обърна се обществено внимание към една емблематична сграда на града ни, която от 15 години не функционира и се руши. През 2013 подкрепихме идеята на група млади архитекти, да се продължи с инициативите за почистване и съживяване на кино Космос. Участваха масово три поколения архитекти и много граждани. Така през месец септември по време на есенния салон на изкуствата в Пловдив, макар и за няколко месеца, киното се превърна в истинско място за култура.

Кино Космос

Тази инициатива бе отразена широко от пловдивските медии и подкрепена от много голяма част от жителите на града ни.

Впечатляващо със своята модернистична архитектура от 60-те години и амфитеатрален салон с деветстотин места, с автори известните български архитекти Любомир Шинков и Любомир Бонев, киното се намира в центъра на града и винаги е заемало главна роля в културния му живот. По света много от културните събития се осъществяват в нетипични пространства- една изоставена и полуразрушена сграда се превръща в арт център. Стари силози, фабрики и промишлени сгради се превръщат в културни средища, само след едно обикновено почистване. Ревитализацията е модерно и актуално архитектурно течение в момента по целия свят и кино "Космос" би могло да се превърне в един устойчив пример за иновативни практики в областта на изкуството. В Пловдив липсват места за експериментално, алтернативно, нетрадиционно изкуство, липсват места, където младите творци могат да представят своето изкуство с минимални разход. Реализираната инициатива показа, че сградата може да се превърне в най-посещаваното място в "Нощта на музеите и галериите", че е чудесна локация за организиране на младежки и детски работилници за традиционни български занаяти , изложби на млади автори (фотографи, художници и дизайнери), изложби на артефакти, младежки семинари, танцови фестивали. Във фоайетата вървеше прожекция на снимки, любителски филми. След четиринадесет години разруха, гражданите с изключително вълнение се връщаха към автентичното интериорно пространство, защото за пловдивчани тази сграда е свързана с много положителни емоции и спомени.

До тук, архитектите на Пловдив показаха нагледно, как сградата на кино Космос може да функционира отново и как може дори с доброволен труд , но след адекватна архитектурна намеса да се съживяват занемарени важни градски пространства. Съществуващата база може да заработи успешно като културен фактор и средище, обръщащо се към младите хора.

Акцията "Да вдъхнем нов живот на кино "Космос" е прекрасен пример за гражданска самоинициатива, творческо отношение към околната среда и диалог с местната власт. С нея чудесно се илюстрира и мотото "Заедно" в кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата 2019.

Кино Космос арх. Мария Стоянова